Tenint en compte tot això, aquesta setmana s’ha celebrat a Barcelona el Ouishare Fest, un encontre internacional dedicat a debatre i aprofundir els canvis del nou concepte econòmic. Com s’ha d’entendre, com s’ha d’aplicar, com s’ha de consumir, com s’ha de protegir? Uns 500 assistents van interessar-se pel que ja es podria considerar un ítem més de la “nova economia”, un altre concepte encunyat a finals dels 90.
El Ouishare ha servit per parlar de salut participativa, del transport i mobilitat, de l’autosostenibilitat de les ciutats a partir de l’ús intensiu de la tecnologia i la compartició de recursos. Ha servit també per aclarir conceptes. “Encara hi som a temps”, m’explicava Mayo Fuster, una de les participants del Ouishare i directora d’investigació sobre economia col·laborativa a l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya (Dimmons).
“Encara hi som a temps d’entendre que “economia col·laborativa” només inclou aquells projectes on la producció és compartida, basats en el coneixement obert i tenen una governança democràtica. Ni Über ni Airb&B compleixen aquestes tres premisses. Són monopolis”. Per a Fuster, models com Fairmondo o Roba amiga són totalment col·laboratius. El primer està dedicat a la compra i venda de tot tipus d’objectes; el segon, és una cooperativa dedicada a la roba de segona mà, amb l’objectiu d’inserir laboralment a persones en situació d’exclusió social.
Li dic a Fuster que aquesta mena de negocis són petits, que mai arribaran a moure grans quantitats de diners. I em contrargumenta que sempre pensem en alternatives dominants, però que l’economia col·laborativa és un gran sistema que es nodreix de moltíssimes petites experiències. “Entre les deu webs més consultades a Internet, hi són la Viquipèdia i Mozilla. Això vol dir milions de persones accedint a elles diàriament. Un projecte va desbancar el món enciclopèdic i, l’altre, va fer ombra a les grans multinacionals de programari privatiu”.
Internet, en la seva essència, sempre ha estat col·laborativa, d’altra manera no hauria crescut tant, ni tan ràpidament. Però amb el pas dels anys i l’accés de milions de persones, les normes del capitalisme s’han traslladat al món virtual. Encara queda molt per veure.
Deixa un comentari