(Article publicat 26/6/16 a NacióDigital)
El nou consumidor de notícies –que anomenarem Lluís- és algú que consulta cada minut el seu mòbil per veure les notificacions que li arriben de les xarxes socials. Ara té una reunió de treball però permet distreure’s uns segons. Facebook li acaba d’enviar una alerta. David Cameron ha deixat clar que ell no iniciarà el procés de desconnexió de la UE, aquest paper li toca al seu successor. Lluís, aparell en mà, assenteix als seus interlocutors com si els estigués prestant la màxima atenció. Inconscientment, el dit clica a la notícia i es desplega més informació de Cameron, amb una fotografia i vídeo. No s’ha fixat de quin mitjà procedeix però l’ha vist al mur del seu amic Joan, i 10 més l’han recomanat. Suficient credibilitat. La reunió continua. Aquell client tan important explica ara el nou pla de negocis, i en Lluís que ja se’l coneix, torna a Facebook per deixar dos cors vermells a la notícia i un “m’agrada”.
El mòbil ja no és un telèfon, és l’ordinador que ens connecta al món. Ens acompanya a tot arreu i ocupa el lloc preferent en les nostres vides. El consultem a primera hora del matí des del llit, és l’apèndix de la nostra mà durant el dia, i no el deixem fins que tornem al llit, uns segons abans d’apagar el llum de la tauleta de nit.
Segons el Digital News Report 2016, el consum de les notícies està experimentant un canvi significatiu que farà trontollar els mitjans més tradicionals amb fórmules allunyades del ritme digital. L’estudi, elaborat pel prestigiós Reuters Institute, destaca tres tendències: 1) un creixement exponencial en l’accés als continguts informatius de manera distribuïda, és a dir, fora de les seves capçaleres; 2) a través del mòbil i 3) amb un ús cada cop major de bloquejadors de publicitat (ad-blocking).
Facebook és “la Xarxa” (en majúscules), el canal d’entrada a la vida digital. Qui es pensi que és només un passatemps per trobar-se amb els amics i publicar fotografies divertides, està antiquat. I la televisió continua sent important però només per la gent de més edat. Pels grups per sota dels 45 anys, les notícies on line són molt més rellevants que els informatius de les 9 del vespre.
Aquest és el cinquè any que es publica el Digital News Report per explorar els canvis en el consum de la informació des de diferents perspectives. L’informe recull les respostes de més de 50.000 persones de 26 països, sent un dels estudis comparatius més ampli. El focus està posat tant en els països europeus, com en els principals productors i consumidors de tecnologia (Estats Units, Japó, Canadà i Corea del Sud, entre d’altres).
Les xarxes socials no són únicament per descobrir notícies, són sobretot percompartir-les i comentar-les. Gairebé el 25% dels lectors són apassionats de la política, els negocis o la tecnologia. La majoria es mostra reticent a pagar per uns continguts informatius on line, tot i ser grans consumidors i considerar-los prioritaris. El vídeo és un format molt acceptat però no per a les notícies. El text és més fàcil llegir des de qualsevol lloc i s’estalvien l’anunci dels deu segons del vídeo. Per últim, la publicitat haurà d’inventar noves fórmules si vol explotar al màxim el mercat digital i mòbil. Les dades a les redaccions i aplicades al màrqueting estan obrint nous camins.
En Lluís rep una nova alerta: “El diari Público anuncia nous àudios del cas Antifrau”. Ara sí que haurà de tancar la reunió. Vol escoltar les converses entre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso. Ha decidit compartir-les també pel grup d’amics de Whatsapp i Snapchat. La tarda es presenta animada 😉
En el fil “Què utilitzeu més, el mòbil o l’ordinador?” de Racó català (http://www.racocatala.cat/forums/fil/203518/utilitzeu-mes-mobil-lordinador) hi trobaràs opinions per a tots els gustos. I cap al final un llarg comentari meu, més aviat tirant a apocalíptic…