
(Font: Web del FcForum’13)
(Apunt publicat al Barcelonalab.cat)
Quina Internet gaudim? Podem aconseguir una neutralitat de la Xarxa real i potent? Ja no naveguem lliurement sinó que tenim els poders públics espiant-nos. Quin és el paper dels mitjans de comunicació vers a la ciutadania? El hacktivisme com a model de desobediència civil, a partir dels casos de Snowden i Swart, poden ser un camí a seguir? La ‘big data’ sona ja per tot arreu. Què podem fer amb les milions de dades que corren per Internet? Qui les controla i com entendre-les?
El Free Culture Forum’13 va omplir, un any més, el seu espai de debat i reflexió entorn a tots els canvis que la Xarxa possibilita a la ciutadania en la seva lluita per la cultura lliure i l’accés al coneixement obert.
Centenars de persones es van concentrar el 25 d’octubre passat al Centre Arts Santa Mònica per escoltar la veu dels ponents experts que omplien el programa d’enguany. Però no van ser els únics que van parlar, perquè a diferència del que passa a la majoria de trobades convencionals, el FCForum dóna el micro al públic assistent durant llarga estona, produint-se situacions tan enriquidores com la de compartir o contradir opinions en veu alta durant més de 20 minuts.
“El FCFòrum és un espai d’elaboració de propostes des de la societat civil per enfortir la posició de la ciutadania enfront del debat sobre creació i distribució de l’art, la cultura i el coneixement en l’era digital”, expliquen els organitzadors a la seva pàgina web.
La nit anterior havia tingut lloc la sisena edició dels oXcars, una gala de tots els àmbits de la cultura nacional i internacional per demanar que aquesta deixi d’estar en mans dels lobbies de les indústries culturals i de les entitats de gestió.
L’espai de debat i reflexió
En aquesta sisena edició del Free Culture Fòrum el programa es va enfocar cap a qüestions com els models sostenibles per la cultura lliure, la transparència i la llibertat de la informació, les dades públiques i els dispositius institucionals oberts que empoderen els ciutadans i milloren les formes distribuïdes del control dels governs.
“Ara la societat és més conscient de la importància de la seguretat a Internet, sobretot arran dels casos d’espionatge i criptografia dels darrers mesos, com el de Snowden”, explica Jaron Rowan, membre organitzador del FCF’13.
Es van presentar models sostenibles per a una cultura compartida i es van explicar què significa i implica l’etiqueta ‘big data’. Les dades, en enormes quantitats o petites, expliquen el moment actual donant més arguments per decidir sobre les accions dels poders públics. Des del grup espanyol de l’organització internacional sense ànim de lucre Open Knowledge Foundation es van repassar exemples del periodisme de dades que s’està fent Espanya i el seu potencial per explicar la realitat en formats molt més comprensibles per la ciutadania. També es van analitzar els casos d’Aron Swart i Edward Snowden, dos grans hackers que representen les lluites a Internet per la privacitat i l’anonimat, a més del dret d’accés a la informació i d’una cultura lliure.
“Crec que l’any passat va ser el moment de l’empoderament ciutadà, el de la mobilització, el que va concentrar col·lectius sorgits arran del 15-M i que estaven monitoritzant la classe política i els bancs. Enguany, ja hem anat a temes més tècnics, debatent tipus d’eines que permeten una major democràcia, com el vot electrònic, o pensant en polítiques públiques per la Unió Europea”, va afegir Jaron Rowan.
El FCForum’13 va reunir, una vegada més, les principals organitzacions i veus actives en el món de la cultura i el coneixement lliure amb l’objectiu de treballar junts i posar en comú les respostes davant dels problemes sorgits amb el canvi de la realitat a partir de l’ús de les innovacions tecnològiques.
Deixa un comentari