Què passa quan combines mar, platges, tradició i cultura amb Internet, periodisme, eines digitals, streaming, fotografía, realització de vídeo, creativitat publicitària i crowdfunding?
Del 4 al 6 d’octubre es van celebrar les jornades tecnològiques Formentera 2.0, en el marc paradisíac d’aquesta illa balear. La ideadora de combinar tecnologia amb paisatge va ser la periodista i productora audiovisual Rosa Castells.
El programa el va tancar la productora y directora cinematogràfica, Isona Passola, que va explicar la seva experiència en una campanya de crowdfunding amb Verkami.

La productora Isona Passola
L’objectiu era obtenir prou diners per finançar el seu proper documental titulat: ‘L’Endemà’, que està previst estrenar-se al gener del 2014.
La nova pel·lícula es rodarà amb el mateix equip dels llargmetratges “Cataluña/Espanya” i “Pa Negre” i està pensada per aclarir els nombrosos dubtes dels indecisos en el procés de la independència de Catalunya. “Vol analitzar la realitat des d’una mirada oberta, crítica i gens convencional”, explica Passola. “Des d’uns ulls que tinguin en compte les preocupacions quotidianes del conjunt dels catalans”.
Davant les dificultats que suposava finançar una pel·lícula avui a través dels canals tradicionals i que l’administració no podia posar recursos, la productora Massa d’Or (dirigida per Passola) va iniciar el passat mes de març una campanya de micromecenatge. “L’experiència va ser brutal i molt emocionant. No ens ho crèiem que la gent ens hagués ofert més de 150.000 euros en només 10 dies. Ni els mateixos membres de Verkami s’ho imaginaven”.
Finalment es van recaptar un total de 348.830€ aportats per 8.101 mecenes que van posar quantitats que anaven dels 10 als 900 euros.
“El microfinançament t’acaba modificant el projecte inicial. Perquè la gent et demana el que vol que facis, el que els preocupa, el que els indigna i t’ofereixen, a part de diners, el seu treball desinteressadament. I això és molt apassionant”.
Les recompenses promeses
La directora de cinema va remarcar que una campanya d’aquestes característiques no s’adapta bé a una pel·lícula de ficció. “No se m’acudiria mai fer un Verkami o Goteo per una ficció. Per exemple, Pa Negre em va costar 4 milions d’euros. No t’ho pots plantejar”.
Isona Passola va explicar, en el marc de Formentera 2.0, els detalls més destacats de la campanya que va iniciar per recaptar el pressupost per L’Endemà. Des d’entrevistes múltiples per mitjans locals fins a xerrades personals en petits municipis. “Jo no calculava la força que tenia. Catalunya és un territori ben irrigat, l’associacionisme és enorme. Vaig sortir amb l’autoestima molt reforçada”. La directora de cinema també destaca que l’èxit de la campanya ha estat molt reforçada pels mitjans grans. “Cada vegada que jo anava a parlar a RAC 1 amb en Jordi Basté, Verkami es desbordava”.
Passola feia broma pensant que, a més de haver fet una campanya tan intensa com la dels polítics en període electoral, a més de fer la pel·lícula, ara ha d’anar a sopar amb els més de 60 mecenes que van posar entre 500 i 900 euros o firmar més de 1.200 DVDs. “Ara he de complir amb les recompenses que promeses!”, afegia sonrient.
Tot i així, insisteix que davant els moments econòmics complicats com l’actual, s’han de trobar solucions per seguir endavant. I el micromecenatge, és una.
“El cinema, tradicionalment, es veia en sales”, va explicar Passola pensant en la distribució de L’Endemà. “Però ara les coses han canviat. Les sales estan caient en picat amb el 21% de l’IVA imposat pel Partit Popular. S’ha de pensar en nous mètodes de distribució”. La productora va recordar que el film ‘Pa Negre’ es va distribuir a través de La Vanguardia i el diari Ara. Aquest últim mitjà, va vendre 60.000 còpies, a 10 euros, en dos caps de setmana. “Fa uns anys, era impensable que tanta gent pogués veure una pel·lícula en tan poc temps”.
Com a missatge final, Isona Passola va dir que es nega a quedar-se de braços plegats quan les coses es posen difícils. “El PP ha enfonsat el cinema però hem de trobar vies alternatives per presentar les pel·lícules i continuar fent cinema. Durant molt de temps haurem de fer micromecenatge i projectes de baix cost per sobreviure. Però hi ha molt a explicar encara”.
[…] Tuve el privilegio de ver cómo comenzaba ese proyecto, siendo una de las ponentes del Formentera 2.0 del 2013. […]