Dimarts 4 de desembre, a les 19:30, passarà pel CCCB un dels periodistes i experts en Internet més crítics i àcids del moment, Evgeny Morozov. Els seus articles tracten de donar una visió sobre les noves tecnologies i els seus efectes polítics i socials.
Escèptic davant l’opinió generalitzada de que Internet pot ser una eina democratitzadora, en el seu primer llibre: The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom (El desengaño de internet. Los mitos de la libertad en la redDestino, 2012), Morozov estudia l’impacte de la xarxa en règims autoritaris i es mostra crític amb l’actual atribució de tots els canvis polítics i socials a Internet i amb el fet de no veure’n els perills que pot comportar.
Amb Morozov s’acomiada el cicle: “Ciutadania, Internet i Democràcia”, que ha tingut també com a convidats aJames Curran– director del Goldsmiths Leverhulme Media Research Centre– per enfocar els malentesos entre Internet i democràcia; al director de l’Institute of Network Cultures,Geert Lovink, per proposar-nos com a ciutadans alternatives al Facebook i Twitter; al professor de Mitjans, Cultura i Comunicació de la Universitat de Nova York; Nicholas Mirzoeff, per explicar-nos el moviment ‘Ocuppy Wall Street’; i al fotoperiodista Samuel Aranda i l’activistaLeila Nachawati per aclarir què va ser la Primavera Àrab i desmitificar el poder de les xarxes socials.
Per saber més d’ell…
Evgeny Morozov va néixer a Soligorsk, Bielorrússia, l’any 1984. Actualment, és professor visitant a la Universitat d’Stanford i investigador principal (Scwhartz fellow) a la New America Foundation. Col·labora a la revista Foreign Policy, on té el blog Net Effect. Amb anterioritat, va ser Yahoo fellow a l’Institut per a l’Estudi de la Diplomàcia de la Universitat de Georgetown; investigador a l’Open Society Institute; director de nous mitjans de comunicació a Transitions Online i columnista pel diari rus Akzia.
Els seus articles es publiquen a mitjans d’arreu del món com El País, The New York Times, The Wall Street Journal, The Economist, Financial Times, The Guardian, New Scientist, The New Republic, Times Literary Supplement, Boston Review, entre molts d’altres.
Twitter: @evgenymorozov
Apunt final: Qui se’l perdi demà al CCCB, sempre pot anar a Londres al The Royal Insitution, el proper 18 de març de 2013, on ja té prevista una conferència titulada: “The Internet tell us nothing”.
Aquí va un resum del què dirà:
“The Internet is not just a series of tubes (or physical networks); it’s also a series of ideas. Predominantly, those ideas express how the world works or, at least, how it would work if the geeks where in charge. Digital enthusiasts point to Wikipedia – the quintessential Internet project – to argue that decentralization beats centralization. Or they invoke the Arab Spring or Occupy Wall Street to show that networks beat hierarchies. Likewise, techno-dystopians point to the Internet to make arguments about the inevitable rise of state and corporate surveillance or the imminent death of reading or the unavoidable triumph of cats. But are we investing the Internet with too much meaning? Is there a grand story – perhaps, some meta-comment on the state of modernity – to be told about the Internet or are we deluding ourselves when we are trying to hear what it’s trying to tell us?”
T’ho penses perdre? 😉
[…] después de un desayuno privado con Evgeni Morozov en la embajada de los Estados Unidos de Barcelona, nos animamos a grabar un nuevo podcast Ladridos […]